Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Luonnollinen Hevosmiestaito

Luonnollinen hevosmiestaito, eli LH on vaihtoehtoinen tapa toimia hevosten kanssa. Tähän tapaan liittyy tiiviisti etenkin kuolaimettomuus ja varusteeton toiminta, kuten myös osittain kengättömyys ja jossain suhteessa pihattohevoset.


LH:n erilaiset metodit

Maastakäsittelyä (Kuva © Hile)

LH on jakautunut erilaisiin toiminta tyyleihin, joihin kuuluu muunmuassa Parelli ja Monty Robertsin opit. LH:n pää ideana on kuitenkin hevosen ehdoilla tapahtuva koulutus ja toiminta.
Esimerkiksi parelliin kuuluu seitsemän eri leikkiä, jotka jokainen parantavat tavallaan hevosen ja ihmisen suhdetta.

LH:ssa ideana on luoda luottamus ja kunnioitus. Jos hevonen ei kunnioita ihmistä, ei toimintakaan ole silloin mielekästä. Luottamuskin täytyy ansaita. Myös pakottaminen mm. erilaisilla apuohjilla ja varusteilla ei kuulu LH:n ideologiaan. 

LH:ta voisi sanoa "Luomuksi hevosteluksi" sillä siinä pyritään pitkälti pärjäämään mahdollisimman vähillä varusteilla.

(Kuva © Katatu)


 Kuolaimettomuus

LG-kuolaimettomat (kuva © Ratsutila BonBon)

Kuolaimettomuus on usein varsin paljon ennakkoluuloja herättävä asia. Etenkin keppihevosilla siihen suhtaudutaan hyvin negatiivisesti, vaikka samahan tuo, onko sillä kepinpäässä heiluvalla kangastupolla kuolaimet vai ei. 
Kuolaimettomia suitsia on paljon erilkaisia. Kovimpiin kuuluva Hackamore, jota osa pitää kuolaimenakin, on paljon panetta nenäpiille, leukaan ja niskaan luova vahva "kuolain". Tästä pehmeämpiä ovat mm. LG, Orbittles Brittle ja Flower-Hackamore.
Lisäksi on ilman vipuvaikutusta toimivia kuolaimettomia kuten Cross-under ja side-pull. Cross-under, joskus BB:ksikin kutsuttu, sisältää leuan alta ristiin kulkevat hihnat, jotka yhdistyvät ohjiin. Tälläinen suitsitus luo painetta niskaan, pään sivuille ja nenäpiille. Side-pull on kaikkein pehmein ja vähiten painetta luova kuolaimeton, jossa paine kohdistuu lähinnä nenäpiille.

Cross-under tyyppiset kuolaimettomat (Kuva © Tidiu)

Hackamore- kuolaimettomat (Kuva © Ratsutila BonBon)


Naruriimut

Naruriimun ainut aukaisukohta on niskassa. (Kuva © Katatu)

Naruriimua käytetään usein koulutuksessa sekä maastakäsittelyssä. Se on yhdestä yhtenäisesti narusta/ köydestä sidottu riimu, jossa paine tuntuu tarkemmin, kuin tavallisessa riimussa. 

Naruriimun liitetään yleensä pitkä naru, joko ilman lukkoa sitomalla tai lukolla. 


Varusteettomuus ja kaulanaru

Kaulanaru/ hihna (Kuva © Tidiu)

Varusteettomuus on hevosen kuolutuksen viimeinen  etappi. Hevosen on oltava täydellisesti kuulolla ja osata paino ja pohjeavut kunnolla.
Varusteita ei tässä lajissa käytetä, tai korkeintaan kaulanarua apujen lisäämiseksi. 
Kaulanaru on nauha, remmi tai köysi, joka on kiinnitetty hevosen kaulan ympäri. Narun pitää olla löysällä, jotta se ei puristaisi ja apujen antaminen olisi helpompaa. Kaulanarulla saadaan lisää kontrollia ja kääntäviä apuja lisättyä.


Kengättömyys ja pihatot

Kengättömyys ja pihattohevoset eivät oikein keppihevosilla pysty toteutumaan, sillä keppihevosia ei kengitetä muutenkaan ja pihatoissa hevoset saattaisivat menää huonoksi. Pihattoja kuitenkin löytyy, tosin hevosia pidetään niissä usein vain päivisin kesällä.


 

©2017 LHKHS - suntuubi.com